Manchester Cancer Research Centre, Christie's Hospital

Entered by EVADX Ltd

Innovative healthcare project

The new Manchester Cancer Research Centre (MCRC) when finished will cost £28.5 million. It will provide over 6000m2 for expansion of research activity and a tiered lecture theatre that can hold 150 people for seminars. The building design is subject to a Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) assessment. BREEAM sets the standard for best practice in sustainable design and has become the measure used to describe a building's environmental performance. The target is an 'Excellent' rating, one of the highest BREEAM ratings a building can achieve.

The building design incorporates as much natural ventilation as possible, 85% of the offices and 25% of the open plan office accommodation will be naturally ventilated. A central light well has been incorporated to allow daylight to penetrate through the centre of the building and to reduce the amount of artificial lighting needed during daylight hours. The light well roof glazing is orientated to minimise unwanted solar gain to help reduce the associated cooling costs. The design of the walls, floors, windows and roof will improve on Building Regulations thermal performance requirements by 40%. The building fabric has also been designed to improve on Building Regulations air tightness requirements by 50%. These improvements will contribute to reduced energy consumption by limiting heat loss through the building fabric.

New ventures on Tekla software

The Evadx drawing office team started using Tekla Structures in October 2012. This was our first project in Tekla, and presented a difficult challenge as the structure has almost everything such as sloping columns, Fabsec beams, cell beams, cantilever truss frames as well as concrete core connections. We started the detailing in January 2013 using Tekla's multiuser functionality to allow multiple draughtsmen to work on the project at the same time. The multiuser system helped to integrate all five zones of the building without any problems enabling us to use three detailers which insured that no time was lost in the detailing process.