Modernization of the Roland Garros Stadium

Project name: 
Modernization of the Roland Garros Stadium
Project category: 
Sports & Recreation projects
Company: 
VIRY
Project location: 
France

Project description

As part of the renovation of the Roland Garros stadium, the project consists of the construction of a new court with approximately 4,950 places surrounded by exhibition greenhouses. In order to better merge with this prestigious environment, the semi-underground court is surrounded by 2 exposition greenhouses that the public may visit. Their light and transparent structure welcomes components of double-glazed glass, laid like scales with inverse slopes.

This project is exceptional for its delicacy of construction in this fragile environment of a greenhouse garden. The tennis court is surrounded by stacked bleachers along its four sides, formed from slim metal portals. The work is still under way (end of June 2018). 

 

What were the challenges encountered that contributed to the project's success?

The main challenges encountered were the design, development, and implementation of this complex, multi-material (steel/glass/aluminum) structure.

To this, the presentation of an Atex file is added, dealing with the greenhouse envelope, due to the use of non traditional implementation techniques for the glazing (external bonded panes for the exteriors, double scale skylight glass for the skylights and awnings).

 

What benefits did BIM and Tekla Structures provide to you?

The entire project was modeled on Tekla. The compilation and synthesis of the model was carried out completely on Tekla by integration of reference models and items.

The exchanges were facilitated by the quality of the IFC and STEP exports.

 

Total cost
16 Million €
Dimension of the greenhouses
70m x 42m
Metal frame bleachers
230 tons
Metal frame greenhouses
220 tons
Glazing
5000

16110